Viime postauksessa kerroin meidän ensimmäisestä päivästä ja yöstä Turussa. Jos tämä jäi lukematta voit lukea sen tästä, Minilomalla Turussa. Osa 1/2. Tämän kertainen postaus keskittyy meidän toisen päivän kohteeseen, Turun tuomiokirkkoon.
Turun tuomiokirkko on Suomen kansallispyhäkkö ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pääkirkko. Turun tuomiokirkkoa pidetään Suomen arvokkaimpana rakennushistoriallisena muistomerkkinä. Se vihittiin tuomiokirkoksi vuonna 1300 ja sai lopullisen muotonsa 1400-1500-luvuilla. Turun palon jälkeen 1827 jälkeen Turun tuomikirkolle tehtiin palossa tuhoutuneet sisustus ja torni.
Turun Tuomikirkko on todella vaikuttavan näköinen ulkopuolelta ja sisätilat ovat vielä sitäkin kauniimmat.
Täällä en ollut koskaan aiemmin käynyt ja täytyy sanoa, että tämä on todellakin yksi upeimmista kirkoista, joissa olen käynyt. Kirkon historia on todella mielenkiintoinen myös siksi, että tänne on haudattu mieheni sukua, ainakin 1500- ja 1600-luvuilta. Kuinka huikeaa ajatella, että nuo hyvin kauan sitten eläneet ihmiset lepäävät viimeisillä sijoillaan tässä kirkossa, jossa heidän jälkeläinen seisoo juuri nyt, tässä samassa paikassa.
Tuomikirkon monista pyhimysalttareille tarkoitetuista kappeleista on myöhemmin tullut hautakuoria. Myös kirkon lattian alle on aina vuoteen 1784 suoritettu hautauksia. Eripuolilla tuomiokirkkoa voidaan nähdä kansamme merkkihenkilöiden hautakiviä tai -muistomerkkejä.
Keskiajan merkkimiehistä lepäävät tuomiokirkossa mm. piispat Hemming, Maunu II Tavast, Olavi Maununpoika, Konraz Bitz ja Maunu III Särkilahti sekä Viipurin linnan kuuluisa päällikkö Knut Posse.
Uskonpuhdistuksen jälkeisistä piispoista ovat täällä leposijansa saaneet mm. Isak Rothovirus ja kolme Gezeliusta. Kirkon sivukuoreihin on 1600-luvun suomalaisista sotapäälliköistä haudattu hakkapeliittain johtaja Torsten Stålhandske sekä marsalkat Åke Tott ja Evert Horn.
Tunnetuin tuomiokirkon hautausmuistomerkeistä on kuitenkin kuningatar Kaarina Maununtyttären sarkofagi. Eerik XIV:n puoliso eli viimeiset vuosikymmenensö Suomessa ja haudattiin 1613 tuomiokirkkoon.
Melkein heti, kun astuu kirkon pääovista sisään voi nähdä tämän yllä olevan nimen, vasemmalla puolella, lattiassa. Tässä on yksi mieheni sukuun kuuluneista henkilöistä, joka on kirkkoon haudattu.
Myös tässä on yksi sukuun kuuluneen hauta ja hautamuistomerkki.
Tämä on myös yksi hautamuistomerkki, joka kuuluu mieheni suvussa olleelle Åke Tottille ja hänen vaimolleen. Kirkosta löytyy myös muita suvun hautamuistomerkkejä.
Kirkossa kävi noin kymmenen vuotta sitten tutkijoita, jotka kävivät lattioiden alla olevissa hautakammioissa. Tutkimuksista ja kuvauksista on koottu myös tämä kirja, Turun tuomiokirkko-rakkaudella rakennettu.
Tässä on kuningatar Kaarina Maununtyttären sarkofagi.
Vielä ennen kotiin lähtöä, kävimme pyörähtämässä mieheni lapsuuden kotikulmilla. Oli kyllä hauska nähdä missä hän on asunut ja laskenut mäkeä talvisin. Käynyt päiväkotia ja koulua. Myös meidän lapset olivat innoissaan kuullessaan isän lapsuuden ajan muistoja.
Vielä jäi paljon näkemättä ja olisi hienoa nähdä Turku myös kesäaikaan.
Itse rakastan historiaa, joten tämä olisi ehdottomasti minun juttuni :)
VastaaPoistaTurku on upea paikka :) Varsinkin kesällä siellä on vaikka mitä. mun suosikki paikka on alajuoksu ja joka kesä käydään syömässä Vaakahuoneella.
VastaaPoistaOlipa mielenkiintoinen postaus ihan näin turkulaisellekin. Tuomiokirkko on tuttu paikka, mutta ehkei ihan näin tarkoin silmin ole tullut siihen tutustuttua. Suosittelen ehdottomasti Turkua kesällä, kaupunki on silloin parhaimmillaan :).
VastaaPoistaOlipa kiva postaus ja aivan ihanat kuvat! Toinenkin Turku -postaus oli käytävä vilkaisemassa mielenkiinnosta :) Vaikka Turussa nykyään asuu itsekin, niin silti nämä on aina mielenkiintoisia postauksia.
VastaaPoistaTuo kirkko on kyllä vaikuttava näky!
VastaaPoistaKiehtovia nuo vanhat kirkot ja hautakivet. Täytyy myöntää, että ei olekaan tullut koskaan käytyä sisällä tuolla Turun tuomiokirkossa. En myöskään tiennyt, että myös kirkon sisältä löytyy hautoja. Pitää ensi kesänä käydä vierailulla.
VastaaPoista