SOCIAL MEDIA

maanantai 25. helmikuuta 2019

Kotihäpeä. Oletko sinä potenut sellaista.


Kotihäpeä. Tämä aihe on ollut jonkin verran mediassa esillä viime aikoina. Ainahan tällaista on ollut olemassa, mutta olisiko aika vihdoin kypsä sille, että tämä saataisiin karistettua hiljalleen pois. Oletko sinä potenut kotihäpeää? Mitä ja millaista sitten on kotihäpeä? 

Tunnustan, että olen joskus ollut hyvin tarkka siitä, kuka milloinkin on voinut astua sisään kotiini. Juurikin yhtenä syynä on ollut kotihäpeä, kodin epäjärjestyksestä. Sen ei ole tarvinnut olla isoa kaaosta vaan siihen riitti se, että likaisia astioita on ollut tiskipöydällä, ja muutama vaate mytyssä jossakin. Olen inhonnut yllätysvierailuja juuri siitä syystä, että olen hävennyt. Kun vierailu on ohi, ei se niin kamalaa ollutkaan. Etenkin muiden vanhempien ymmärrys pientä-suurta kaaosta kohtaan on ollut häpeää helpottavaa.

Tämä on hassu juttu, että itse kotihäpeää kokeneena en kuitenkaan ole koskaan välittänyt siitä miltä muiden kodeissa näyttää vaikka niissäkin on voinut havaita samanlaista pientä-suurta kaaosta. 

Nyt useamman lapsen äitini, tässä nykymaailmassa, arki on todella hektistä. Olen oppinut hellittämään. Pienten lasten äitinä tekemistä riittää ja aika vuorokaudessa on rajallinen. Tietysti pitää muistaa myös oma jaksaminen. Tiskit odottaa illalla laittajaansa, mutta jos väsymys painaa niin mielummin menen nukkumaan ja toivon seuraavan päivänä olevani hieman virkeämpi. Tiskit odottaa kyllä siellä, ne eivät ainakaan todennäköisesti katoa minnekään.

Some saattaa luoda monille turhia paineita siitä, millainen kodin pitäisi olla. Ennen ei ollut tällaista mahdollisuutta kurkkia ihmisten koteihin kuin nyt on. Tottakai ymmärrän, että someen jaetaan kauniita kuvia kodeista jotka ovat usein viimeisen päälle sisustettuja ja kodit näyttävät ylimaallisen siisteiltä. Itse rakastan katsella näitä kauniita kuvia, mutta ymmärrän kyllä myös sen, että ne ovat vain kuvia yhdestä hetkestä eikä nämäkään kodit tällaisena pysy etenkään lapsiperheissä.

Esimerkiksi omalla instagram tililläni ei yleensä ole kuvia sotkuisista huoneista kotona, mutta te jotka suraatte instagramissa myös stoorejani niin olette varmasti siellä törmänneet kuviin ja videoihin, joissa lasten huone on käännetty ylösalaisin, olohuoneen lattialta voit pongata leluja, vaatteita, ja melkein mitä vain. 

Meillä rakennetaan usein majoja olohuoneeseen ja lastenhuoneeseen. Meillä piirretään, maalataan ja askarrellaan paljon, joten piirustuksia saattaa löytyä välillä myös muualta kuin paperista. Kuopus on nyt innostunut saksien käytöstä ja paperia silputaan paljon. Silppuja laitetaan välillä taskuihin ja ne kulkeutuvat myös paljaiden jalkojen mukana joka paikkaan. Lapset keksivät esineille uusia käyttötarkoituksia omiin leikkeihin. Itse kannatan suuresti lapsen luovan kehityksen tukemista. Joku voi nähdä tällaisen, tahallisena sotkemiseni lapsilta, mutta minä en. Luovuus kantaa pitkälle elämän monilla osa-alueilla, vaikka sitä ei ehkä osaisi ajatellakaan heti niin. Luovuus lisää mm. ongelmien ratkaisukykyä. 


Tässä siis yksi hyvä syy olla itselleen armollisempi kun lapsiperheen kodissa on pientä-suurta kaaosta. Vai mitä? Tottakai opetamme lapsiamme myös leikkien päätteeksi siivoamaan leikit paikoilleen ja yleensä viimeistään illalla tavarat löytävät omille paikoilleen. 

Ei luoda itsellemme ja toisillemme liian suuria paineita. Pahimmillaan tämä myös johtaa siihen, että yksinäisyys lisääntyy kun häpeän vuoksi emme uskalla ottaa vieraita vastaan.
Oletko sinä kokenut kotihäpeää? Millaista?

Mukavaa alkanutta viikkoa!

-Marjut-

Tykkää blogistani facebookissa:

Seurata voit myös instagramissa:

YouTube:


13 kommenttia :

  1. Jonkinlaista kotihäpeää tulee tunnettua, vaikka se ei estä minua pyytämästä vieraita käymään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, ettei kotihäpeä ole ollut esteenä vieraiden pyytämiselle :)

      Poista
  2. Luulen, että tuo "kotihäpeä" on meihin kotona kasvatettu "luterilainen juttu". Muistan kuinka isoäiti aina sanoi, että "tavarat pitää laittaa paikoilleen" jos vaikka tulee vieraita. Tunnistan piirteen myös itsessäni ja yritän aina laittaa vaatteet pois eteisestä ja kengät järjestykseen mutta aina ei vain ehdi tai jaksa. Lapsiperheessä kun niitä leluja leviää ja muutakin askartelusälää sinne tänne.

    Ehkä paras tapa oli olla itselleen vähän armollisempi ja antaa joskus ollakin vähän sotkuisempaan. Oikeasti vieraat tulevat piipahtamaan ja katsomaan ystäviään eivät pieniä sotkukasoja tai pölypalleroita nurkissa. Tsemppiä <3

    VastaaPoista
  3. Inhoan sitä, jos joku tulee extemporevierailulle enkä ole ehtinyt yhtään siistiä paikkoja :D Eniten mietin aina, että missä kunnossa vessa on, koska itse olen tarkka sen siisteydestä ja nolottaa, jos lavuaarissa on hiuksia tai vaikka kosteusvoidetippoja, vaikka ne olisi kuinka normaali juttu. Veskin siisteys määrittää miulla aina paljon siisteyskäsitystä.. Nyt uudessa kodissa olen jaksanut pitää siisteyttä yllä ja tänne saa huoletta tulla yllärivierailulle vielä, koska paikat on melko tiptop 😂

    VastaaPoista
  4. Omat sotkut hävettää, mutta kavereiden sotkuille kyllä riittää ymmärrystä enkä tuomitse tai juurikaan kiinnitä niihin huomiota.

    VastaaPoista
  5. Ennen lasta jaksoin olla tarkempi siitä, miltä kotini näytti. Lapsi ja perhe-elämän raskaus on tuonut sitä armollisuutta ja nykyään en osaa edes hävetä; jos meille tulee vieraita ja silloin sattuu vallitsemaan kaaos, niin sitten se vain on niin :) Lapselle on opetettu, että lelut on kerättävä illalla ja oikeastaan tuo lapsi on siivousintoisempi kuin äitinsä monesti :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama juttu, että ennen lapsia ja vielä yhdenkin lapsen kanssa jaksoin olla tarkempi siitä, miltä koti näyttää. Mitä enemmän lapsia, sitä vähemmän on aikaa ja jaksamista pitää kämppä tip top kunnossa. Pieni suuri, "hallittu kaaos" taitaa olla läsnä aina :D

      Poista
  6. Mulla ei varmaan ole ihan kotihäpeää, mutta jos tiedän äitini tulevan kylään on pakko siivota ennen sitä edes vähän :D

    VastaaPoista
  7. Minä on juuri vertaile itseäni muihin, niin tällaiset tunteet on varsin vieraita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En usko, että kyse on perimmiltään välttämättä muihin vertailusta vaan se on yleensä tullut kasvatuksessa sekä yhteiskunnallisena ajattelutapana, kuinka koti ja sen siisteys kertoo asujastaan jne.

      Poista
  8. Kyllä ainakin niinä hetkinä kun siivous on jäänyt hieman vähemmälle o.O

    VastaaPoista